De zomer is weer in volle gang! Lekker zonnen op het strand, verkoeling zoeken in de zee, een duik nemen in het zwembad of een mooie strandwandeling. Maar hoe bescherm je je haar tegen al deze invloeden? De klantenservice van onze kappersgroothandel krijgt hier de laatste tijd veel vragen over. Daarom hebben we deze blog geschreven! Zo verlicht UV-straling de pigmenten in het haar, onttrekt zout het vocht uit het haar en geeft chloor een agressieve reiniging, waardoor het natuurlijke talg op je hoofdhuid wordt verwijderd. En het uitdrogen kan de volgende negatieve gevolgen hebben voor het haar:
  • De puntjes kunnen gaan splijten;

  • Het haar kan afbreken;

  • Je haar kan pluizig worden;

  • Het haar kan beschadigen.

In deze blog geven we je 5 simpele tips om het haar te beschermen tegen zon, zee en zwembadwater.

1. Vermijd chemische behandelingen

Vermijd chemische behandelingen in het haar, zoals permanent, stijlen en haarkleuringen. Tijdens dit soort behandelingen krijgt het haar het zwaar te verduren. Je haar zou lichtjes kunnen beschadigen en wordt vaak gewoon droog. In normale omstandigheden is dit meestal geen probleem. Maar in de zomer is droog haar absoluut niet bestand tegen de zon, zout en chloor. Bied het haar dus een goede bescherming tegen zon, zout en chloor door dergelijke behandelingen uit te stellen tot na de zomer.

2. Spoel het haar vóór en ná het zwemmen met kraanwater

Als je een duik wil nemen in het zwembad, zorg dan dat je eerst je haar goed nat maakt met kraanwater. Doordat er 'schoon' water in het haar zit, slagen zout, chloor en mineralen er minder goed in om het haar binnen te dringen. Helaas gaan deze stoffen tijdens het zwemmen alsnog tussen de haren zitten. Daarom is het belangrijk om het haar hierna ook goed uit te spoelen. Overigens zit er in veel 'vakantielanden' ook chloor in kraanwater, maar dat is nooit zoveel als in zwembadwater. Voor- en uitspoelen met kraanwater is daar alsnog beter dan het helemaal niet doen.

3. Minimaliseer blootstelling van het haar aan zwembad- en zeewater

Het zout in zeewater en met name chloor in zwembadwater zijn funest voor het haar. Het maakt het haar droog en kan zelfs geblondeerd haar groen maken. Maar hier geldt: je kunt best het water in. Kijk alleen of je de blootstelling aan het water kunt verminderen, om zo het haar te beschermen tegen chloor en zout:
  • Draag het haar in een knotje, zodat het tijdens het zwemmen boven het wateroppervlak blijft.
  • Probeer de verleiding te weerstaan om kopje onder te gaan. Spoel je gezicht liever later af onder de douche.
  • Breng voordat je gaat zwemmen een conditioner aan in je haar. Een conditioner sluit de haarschubben (dat maakt je haar ook zo glad), waardoor zout, chloor en mineralen niet of minder goed in je haar kunnen trekken.

4. Minimaliseer blootstelling aan de zon

De warmte van de zon kan het haar uitdrogen, beschadigen en zelfs (lichter) verkleuren. Zonbescherming voor je haar is essentieel, maar is ook te behalen door blootstelling van het haar aan de zon te minimaliseren:
  • Draag een hoed(je) of sjaal over het haar, die de zon ervan weerhoudt contact met het haar te maken.
  • Draag het haar in een vlecht, staart of steek het op. Het haaroppervlak dat zo aan de zon wordt blootgesteld wordt een stuk kleiner.

5. Gebruik haarproducten tegen de zon, zeewater en zwembadwater!

Het klinkt misschien voor de hand liggen, maar in de zomerperiode is het zaak dat je je haar extra verzorgt en beschermt. Dit kun je doen met speciale shampoos, conditioners, haarmaskers, leave-in conditioners en leave-in sprays voor in de zomer. Dit wordt vaak aangegeven op het product. Dergelijke haarproducten gebruik je vaak voordat je gaat zonnen of zwemmen (preventief) en erna (verzorgend). Wat zit er dan in deze producten dat ze geschikt maakt voor de zomer?
  • UV-Filters en beschermen je haar tegen UV-Straling.
  • Oliën, die voeden én glans geven.
  • Anti-oxidanten, die de cellen van het haar herstellen en beschermen.
  • stoffen als glycerine, die vocht uit de omgeving aan zich bindt en zo het haar hydrateert.
  • Siliconen, die waterafstotend werken en dus zout, chloor en mineralen ook afstoten.

Over Total Hair: Dé online kapperswinkel

Total Hair is een kapperswinkel, dat uitsluitend kappersproducten levert aan de kapper, kapsalons en de barbier. Total Hair Service heeft een snelle levering en hoge servicegraad.  Heb je als kapper of barbier een vraag? Stuur ons gerust een appje via 06-23 25 53 40 of bel ons via 050 549 00 25. Je kunt ons ook mailen via info@totalhair.nl. Bekijk hier alle contactmogelijkheden. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en volg ons via social media! Ook houden we regelmatig interessante cursussen! Volg ons via