Heb je de ambitite om kapper te worden of barbier? In deze blog vertellen we je kort waar je op moet letten. Er kan veel op je af komen, maar wat is in het begin belangrijk en waar leg je de focus op om als kapper te beginnen? Hieronder lees je hoe je kunt beginnen in het kappersvak. Wil je meer weten over kappersproducten? Neem gerust contact met ons op.

Kies je de juiste kappersopleiding

Om als kapper goed van start te kunnen gaan, is kennis en de techniek één van de belangrijkste eigenschappen die je in huis moet hebben. Zorg daarom dat als je kapper of barbier de juiste opleiding volgt en ervaring gaat opbouwen. Dit kun je doen door ervaring op te bouwen bij een goede stageplek of startersplek, in een kapsalon waarbij je de juiste begeleiding kunt krijgen. Tip: Ben je al kapper? Dan kun je met een kapsalon aanmelden voor onze cursussen.  Bekende kappers en/of visagisten demonstreren de nieuwste kniptechnieken, kleurtechnieken etc. Tevens word je geïnformeerd over trends met betrekking tot kleding, make-up en lifestyle.

Welke eigenschappen heb je als kapper nodig?

Als kapper in een kapsalon, zul je met enige regelmaat mensen in de stoel krijgen die niet goed weten wat ze willen. Als kapper moet je de klant van degelijk advies voorzien, dat creativiteit en menselijk inzicht vereist. Je moet een snelle analyse kunnen maken van iemands voorkomen, gezichtsvorm en kledingsstijl en daar het advies over een kapsel kunnen geven. Voor het knippen zelf heb je een vaste hand nodig en je moet ook naadloos kunnen zien wat scheef en recht is. Je bent als het ware een echte beeldhouwer. Veel klanten zijn vanuit nature geneigd om in de veilige zone te blijven wat betreft hun kapsel. Vaak kiezen klanten iedere keer hetzelfde kapsel. Om klanten te verassen, moet je als kapper ook eens wat alternatieven laten zien. Laat de klant eens uit de comfortzone stappen en laat bijvoorbeeld een andere kapsel of haarkleur zien. Een goede kapper is in staat om in het hoofd kapsels en haarkleuren te visualiseren voor de klant in de stoel en deze ook over te brengen aan de klant. Het is natuurlijk aan de klant of hij of zij er iets mee wilt, maar zo laat je zien dat je betrokken bent, dat voor een kapper een belangrijke eigenschap is. Voor het verven van haar is buiten de basiskennis ook een portie lef nodig. Je moet het aandurven om kleurprofielen te gaan combineren en te mengen. Als je gebruik maakt van lichte en donkere tinten, warme of koude tinten, moet het wel geheel op elkaar zijn afgestemd. Je moet contrast kunnen maken als het kapsel dat vereist, maar ook in staat zijn om op een controleerde manier in elkaar overlopende overgangen te maken tussen de verschillende tinten.

Welke persoonlijke vaardigen heb je als kapper nodig?

Buiten de technische vaardigheden, heb je als kapper in een kapsalon ook een heel aantal persoonlijke kenmerken nodig. Een klant zal alleen tevreden naar buiten lopen als hij of zij blij is met het eindresultaat. En bij dat eindresultaat hoort het kapsel, maar ook de behandeling of knipbeurt zelf.  Je moet goed kunnen luisteren naar de wensen van de klant en tussen de regels door kunnen horen wat er niet gezegd wordt. Probeer altijd te achterhalen wat de motivatie van de klant is, om volledig begrip te krijgen. Dit werkt het beste als je een goede band weet op te bouwen met de klanten in de kapsalon. Als je jouw klanten een beetje kent, weet je ook wat wel past, en waar iemand spijt van gaat krijgen. Als mensen in hun persoonlijke leven heftige dingen doormaken, kan het zomaar zijn dat ze dit door willen laten voeren in hun haar. Een ware transformatie, waarbij lang haar opeens kort moet, of natuurlijk haar in extreme kleuren geverfd. De klant is koning, maar geef wel passend advies. Sociale en communicatieve vaardigheden zijn een must. Je moet je klant goed kunnen begrijpen, maar ook precies kunnen uitleggen wat je bedoelt. Voor veel mensen is een bezoek aan een kapper ook een manier om eens lekker te kunnen kletsen, klagen, te onthaasten, of extra aandacht te krijgen. Dat zijn dingen die je niet leert op de kappersopleiding, maar die je opdoet uit ervaring. Als je als kapper jouw klanten die persoonlijke aandacht kan geven, zullen ze geheid terugkomen.

Kort samen gevat:  Hoe kun je als kapper beginnen?

  • Kies de juiste opleiding

  • Bouw ervaring op

  • Volg cursussen

  • Weer creatief

  • Probeer klanten te verrassen